Laagdrempelige en gratis toegankelijke serie bezinningsbijeenkomsten. Boeiende sprekers vertellen aan de hand van hun biografie over wat hen raakt, drijft en draagt. Geen voordrachten of lezingen, maar persoonlijke en intieme verhalen. Waar kom je vandaan en wat heb je onderweg beleefd? Waar sta je nu en waar wil je graag heen? En waar moet het naartoe met de wereld? Volop gelegenheid tot interactie en gesprek, aansluitend een drankje en een hapje. Bij de uitgang staat een mandje ter bestrijding onkosten.
AGENDA & PLANNING
AGENDA & PLANNING
zat10mei16:00zat17:30Kamervragen: Jezus, waarom?Met Bas Ragas en Ad van Nieuwpoort
Datum & Tijd
10 mei 2025 van 16.00 tot 17.30 uur
Locatie
Hooglandse Kamer
Hooglandse Kerkgracht 58
Omschrijving
Wat gebeurt er als entertainer en schrijver Bas Ragas theoloog en predikant Ad van Nieuwpoort tegenkomt in zijn dorp? Hun beider achtergrond is totaal verschillend maar toch vinden zij elkaar
Omschrijving
Wat gebeurt er als entertainer en schrijver Bas Ragas theoloog en predikant Ad van Nieuwpoort tegenkomt in zijn dorp? Hun beider achtergrond is totaal verschillend maar toch vinden zij elkaar in hun fascinatie voor de Bijbelse verhalen. Wat herkenden ze in elkaar, maar vooral in die eeuwenoude verhalen?
Bas las vier jaar lang met zijn goede vriend de Bijbel. Vele lange en waardevolle gesprekken volgden om tot een kern te komen waar het leven over zou kunnen gaan. Wat geeft ons leven waarde, inhoud en duiding? En hoe komt het dat sommigen zich in deze tijd verloren voelen, losgezongen van de samenleving en haar taal, cultuur en basis? Het neoliberale idee van goed leven lijkt voor de meeste van ons helemaal niet te kloppen. Het leidt niet tot geluk, maar tot een verweesde samenleving van profilering, winnaars en verliezers. Het ‘voor wat hoort wat’ adagium lijkt in schril contrast te zijn met de verhalen in de Bijbel. Het is niet het rendementsdenken maar compassie, menselijkheid en zelfkritiek die hierin voorop staan.
Bas raakte erdoor bevlogen, schreef samen met Ad de bestseller Jezus, waarom? Wat uw geloofsovertuiging of achtergrond ook is: Bas Ragas en Ad van Nieuwpoort nemen ons mee door de Bijbel en duiden hoe die verhalen voor iedereen ook nu van grote waarde kunnen zijn. Je hoeft er alleen nog maar voor open te staan.
Bas Ragas is zanger, presentator, acteur en schrijver. Hij schreef samen met ds. Ad van Nieuwpoort – ‘Jezus, waarom?’. Ad van Nieuwpoort is theoloog en predikant van de Duinzichtkerk in Den Haag. Hij is auteur van meerdere boeken, waaronder ‘De bijbel op de Zuidas’ en ‘Leven zonder oplossing’.
Meer
‘De leegte voorbij…?’
In haar eerdere boek ‘Het verlaten individu’ noemde psychiater Esther van Fenema ‘leegte’ onze grootste ondeugd. Vervolgens ging ze met predikant Joost Röselaers op stap. Samen voerden ze gesprekken met diverse geëngageerde denkers en kunstenaars op zoek naar een verhaal dat ons met elkaar verbindt. Dat bleek een goede combinatie te zijn. En resulteerde afgelopen najaar in een nieuw boek ‘De leegte voorbij’.
Kunnen we echt niet goed leven zonder verhalen? Hoe doe je dat, op zoek naar een gedeeld verhaal dat ons verbindt? Wat gebeurt er als een psychiater en predikant samen op stap gaan? Wat zijn dan die verhalen die zin, samenhang en perspectief bieden? Wat drijft Joost, wat draagt Esther? In KAMERVRAGEN gaan Sjoerd Douma (hoogleraar UvA) en Margreet Klokke (predikant Hooglandse Kerk) hierover in persoonlijk gesprek met hen.
‘Journalisten, politiek commentatoren en podcastmakers’
Hoe is om voor je werk rond te lopen op het Binnenhof? Is dat inspirerend of maakt het cynisch? Joost Vullings en Xander van der Wulp lijken er wel plezier in te hebben. In hun succesvolle wekelijkse podcast ‘De stemming van Vullings en Van der Wulp’ stellen zíj altijd de vragen.
In deze KAMERVRAGEN draaiden we het een keer om. En werden de interviewers geïnterviewd door Margreet Klokke, als predikant verbonden aan de Hooglandse kerk in Leiden. Hoe kwamen ze in dit vak terecht? En wat is eigenlijk de kracht van hun samenwerking? Wat draagt Xander, wat drijft Joost? Een gesprek vol ernst en humor.
Arts, filosoof, schrijver en columnist
In Kamervragen gaat Bert Keizer in op het belang van troost – én de betrekkelijke onmacht van artsen om zich als trooster op te stellen. Volgens Keizer heeft dat nogal beroerde gevolgen voor de palliatieve geneeskunde. Daarnaast vertelt hij ‘hoe het zo gekomen is dat een jongetje uit katholiek Amersfoort eerst filosofie ging studeren en Engeland en daar niet wilde blijven en toen ging dokteren in een verpleeghuis’. Hij studeerde filosofie in Nottingham en daarna geneeskunde in Amsterdam.
‘De kracht van verhalen, positief en negatief’
Wie als jongen geboren wordt, krijgt het verhaal mee dat hij later verliefd zal worden op een vrouw, dat ze zullen trouwen en kinderen krijgen. Wanneer dit verhaal bij je past, kan het je helpen bij het vormgeven van je leven. Maar als je zo’n jongen bent die later verliefd wordt op een man, kan het je juist belemmeren. Dan moet je het verhaal waarmee je opgegroeid bent herschrijven – iets dat veel pijn en moeite kan kosten. Hetzelfde geldt voor geloofsverhalen en verhalen over de samenleving. Soms inspireren ze, soms houden ze ontwikkeling tegen. Ruard Ganzevoort schreef een boek – Zorg voor het verhaal – met voorbeelden daarvan. Welke verhalen inspireren hem in persoonlijk, spiritueel en maatschappelijk opzicht? Daarover zal hij vertellen.